Kuciak a Kušnírová v slovenskej populárnej hudbe

Abstrakt:

Tento príspevok analyzuje protestné piesne, tematizujúce vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, podľa klesajúcej počúvanosti. Ján Kuciak bol investigatívny novinár, ktorý pracoval na odhalení daňových podvodov, siahajúcich až medzi vládnu garnitúru na Slovensku. Medzi skladbami Chceme pravdu a Milión eur je rozdiel približne 762 000 zhliadnutí, pričom Milión eur má menej než 15 000 zhliadnutí. Je badateľný veľký rozdiel medzi hip-hopovými spracovaniami, ktoré sú najpopulárnejšie, a ponúknutým folk-rockovým. Samotná vražda je v hip-hopových piesňach len naznačená – aj v slovenskom spoločensko-politickom svete je katalyzátorom pre pretlak spoločenských síl. Vražda je teda zámienkou na vyburcovanie frustrácií z celoslovenských pomerov. Intímnejšia, poetická pieseň Milión eur rieši výlučne subjektívny pohľad na vraždu – nemá potenciál stať sa protestnou piesňou, na to je primálo agitačná. Po zhodnotení sme prišli k záveru, že danej celospoločenskej situácií viac vyhovoval hnev než pátos.

Úkladná vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá sa stala 21. februára 2018 zapríčinila obrovský pohyb spoločenského a politického hnutia na Slovensku. Množstvo umelcov sa zapojilo do novovzniknutej iniciatívy Za slušné Slovensko. Počas najväčších protestov v dejinách demokratického Slovenska to boli práve umelci, ktorí prepožičali hnutiu svoje známe tváre a hlasy a tým stabilizovali jeho dejinnú závažnosť. Navyše, vo viacerých slovenských mestách sa usporiadavali pietne koncerty pod jednotným názvom Koncert pre Jána a Martinu. Tento príspevok analyzuje rôzne spôsoby, akými sa hudobníkom podarilo zachytiť prchavý celospoločenský otras, ako aj vlastný vnútorný šok v originálnych protestných piesňach. Títo hudobníci pochádzajú z rozličných slovenských miest, nespája ich vek ani žáner, no napriek tomu sú spojení touto témou a každý z nich sa s ňou vyrovnal v rámci svojich hudobných vplyvov. Načrtneme teda možné odlišnosti v prístupe, či v nálade piesne, ktoré vyplývajú skôr z inštrumentálnej stránky piesne, než z jej textu.

Pre potreby tejto práce sme selektovali najpopulárnejšie z piesní na kanáli Youtube, ktoré sú reakciou na vraždu Kuciaka a Kušnírovej a to hlavne kvôli predpokladu, že ich malo možnosť vypočuť si čo najviac ľudí. Ako prostriedok pre merateľnosť úspešnosti sme používali počet zhliadnutí na kanáli Youtube, ktoré sme porovnávali v období máj – jún 2019. Sú to výlučne štúdiové piesne.

Po analýze počtu sledovaní vyplýva, že najpopulárnejšími z hľadiska sledovanosti sú piesne hip-hopových umelcov – pieseň Majka Spirita Chceme pravdu a Veca Krv na rukách, obe vyšli vo forme singlov v marci 2018. Skôr než pieta, sa v nich prejavuje hnev, čo sa dá skôr považovať za dôsledok žánru (najmä neskôr pri analýze ultra-rockovo ladených piesní táto súvislosť nadobudne väčšiu potenciu), keďže rapový vokálny prejav si spravidla vyžaduje rýchlejšiu dikciu, ktorá lepšie vystihuje hnev v spôsobe prejavu. Vec vychádza prevažne zo skutočných politických pomerov na Slovensku a tieto reálie sa v celom texte často zhmotňujú do konkrétnych mien a medializovaných, často komentovaných situácií (“Zadarmo lístok na vlak si strč do riti/ Keď nás odrežú od Európy, čo my hobiti?”). Kým skladba Krv na rukách predovšetkým obviňuje objednávateľov vraždy a politikov, ktorí vraždu umožnili (“Vy! Všetci máte na rukách krv”), Chceme pravdu sa pohybuje v abstraktnejších rovinách, ktoré teda požadujú “Pravdu, pravdu, pravdu – chceme pravdu!”. Ak sa teda Vec drží slovenských referencií a prevažne slovenského kontextu, Majk Spirit vníma vraždu ako archetypálnu situáciu, v ktorej človek umiera za ideál, teda v tomto prípade za pravdu. Používa pri tom floskulovité frázy, akési univerzálne pravdy: “Koľkokrát ešte musí človek pre pravdu zomrieť?/ Čo je to s tým svetom, ďalší nevinný má pohreb?/ Mocní majú v piči, tvária sa, že je všetko dobre.” Prirovnáva Kuciaka ku Kristovi a vníma jeho smrť ako prejav heroizmu. Do spasiteľskej pozície stavia aj sám seba, keď po veršoch “Ja budem duch pokým stačím s dychom/ A keby som sa aj stal politikom/ Tak poviem celú pravdu jedným dychom, že…” nasledujú zvuky streľby, ktoré prerušia výpoveď, na ktorú sa umelec chystá.

Ak teda dokážeme zhodnotiť postoj piesne Chceme pravdu ako takmer romanticky idealistický hnev, nachádza sa v kontraste s realistickým hnevom piesne Krv na rukách. Remix piesne Krv na rukách, ktorý je spojeným úsilím Matysa, Tona S, Strapa, Supu a Prezidenta Lourajdera, taktiež vychádza zo slovenských reálií a aktualizuje Vecove obviňovanie tvrdšou kritikou: “Vy – všetci máte na rukách krv/ My – všetci máme na rukách krv/ opakujem – všetci máme na rukách krv/ máme na rukách krv.” Text je drsne agitačný a spoluviní letargickú slovenskú spoločnosť za jestvujúcu situáciu: ”No keď si ľahostajné, slepé, tak ti beda/ Slovensko zaslúžiš si trpieť, tak ti treba.” Zároveň burcuje nenávisť voči politikom, používa mnohé vulgarizmy: “…otvor oči Robo a vytiahni hlavu z prdeli/ Si nechutný jak geňo tvojho fotra/ hovorím dosť, ty úchylácky potkan.

Kým hip-hopové piesne sa sústredia prevažne na celoslovenskú situáciu pred a po vražde, a teda na náladu spoločnosti, folk-rocková pieseň Milión eur je introspektívna a sústredí sa teda na individuálny prežitok historickej udalosti. Pôvodne akustická pieseň Eda Klena bola prerobená Klenovou kapelou Klenoty a vyšla na albume Vata v roku 2019. V tejto úprave je pieseň duetom, na ktorom sa spolupodieľala Katarína Knechtová. Pieseň sa prikláňa k poetickému, subjektívnemu postoju: “Mráz za oknom/ A aj v nás mráz/ Február 2018.” Avšak obrazy, ktoré pieseň z kauzy vyťahuje, sú často fragmentárne, kaleidoskopicky poukladané vedľa seba, bez zjavných pojítok, akoby ich externý význam, ktorý je symbolický pre súčasť kauzy alebo smrti (v tomto prípade najmä “milión eur” je symbolom netaknosti a populistickej nadradenosti Roberta Fica), samoty alebo smútku, beznádeje a hnevu, ľahostajnosti a egoizmu, mal byť dostatočne spájajucim prvkom. Napriek tomu teda je táto pieseň pietna a prevažuje v nej úctivý pátos.

 

Bibliografia:

Bálik, Peter: Vec: Krv na rukách, . týždeň, .kultúra, 8. marec 2018, https://www.tyzden.sk/kultura/46659/vec-krv-na-rukach/ (retrieved 17/06/2019)

Nová verzia songu, ktorý reaguje na vraždu Jána a Martiny: Spieva v nej i Knechtová, Dnes 24 Prešov, Kultúra, 21.2.2019, https://presov.dnes24.sk/nova-verzia-songu-ktory-reaguje-na-vrazdu-jana-a-martinyspieva-v-nej-i-knechtova-323212 (retrieved 18/06/2019)

Tvardzík, Jozef: “Raper Majk Spirit: Buďme vďační, väčšina sveta sa má horšie ako my,” eTrend, 24.12.2018, https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2018/cislo-51/budme-vdacni-vacsina-sveta-sa-ma-horsie-ako-my.html (retrieved 17/06/2019)

 

Diskografia:

MAJK SPIRIT: Chceme pravdu, https://www.youtube.com/watch?v=mb-EsiWghSs

(retrieved 16/06/2019)

VEC: Krv na rukách, https://www.youtube.com/watch?v=_f9I3hs6CqQ (retrieved 16/06/2019)

MATYS, TONO S, STRAPO, SUPA, PREZIDENT LOURAJDER: Krv na rukách (remix), https://www.youtube.com/watch?v=N07TCFoZ5Is (retrieved 16/06/2019)

EDO KLENA A KATARÍNA KNECHTOVÁ: Milión eur, https://www.youtube.com/watch?v=t0G8ltykYVs (retrieved 16/06/2019)